A hasmenés megelőzése

Két esetben érdemes különös gondot fordítani a hasmenés megelőzésére:

  • antibiotikum szedése,
  • illetve utazás esetén, amikor a környezeti tényezők és a megszokottól eltérő mikroorganizmusok jelenléte miatt megnő a diszbiózis kockázata.

Az emésztőrendszeri problémák megelőzése

Étrendi tényezők

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emésztőrendszer megfelelő és zavartalan működéséhez, valamint a gyomor- és bélrendszer kíméléséhez az első és a legfontosabb feladat a kiegyensúlyozott és változatos étrend betartása. A mértékletességre is oda kell figyelni: időnként fogyaszthatunk olyasmit, amit nagyon szeretünk, de csak óvatosan! Emellett elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, ellenkező esetben ugyanis egy sor negatív következménnyel kell számolnunk, többek között az emésztőrendszeri működés megromlásával.

Életmódbeli tényezők

A leggyakrabban az alapvető higiéniai szabályok be nem tartása vezet fertőzéshez, de a káros szenvedélyek is egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Tehát bél- és emésztőrendszerünk egészségéért azzal tehetünk a legtöbbet, ha ügyeljünk a higiéniára, és legalábbis mérsékeljük az alkoholfogyasztást, kerüljük a túlzott kávéfogyasztást, és lemondunk a dohányzásról.

Miért fontos a
probiotikum alkalmazása antibiotikum-kúra alatt?

Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, leggyakrabban emésztési problémát vagy másodlagos fertőzést (főként nőknél gombás fertőzést) okoznak. Probiotikumok alkalmazásával azonban enyhítheti ezeket a mellékhatásokat.

Milyen probiotikumot válasszunk?

Hazánkban túlnyomó részben baktériumalapú probiotikumok léteznek. Azonban, ha antibiotikum-kezelés mellé választunk probiotikumot, a bélmikrobióta (bélflóra) egyensúlyának megőrzése érdekében figyelnünk kell rá, hogy az antibiotikumot és a probiotikumot ne egyszerre, hanem pár óra különbséggel vegyük be, mert sok esetben az antibiotikum közömbösítheti a probiotikum hatását.

Az élesztőgomba-alapú probiotikumok, amilyen az Enterol is, nem érzékenyek az antibiotikumokra, ezáltal nem gyengítik egymás hatását. Ennek nagy előnye, hogy egy időben alkalmazhatóak, megkönnyítve a gyógyszerszedést és biztosítva a bélflóra védelmét az antibiotikum-kezelés ideje alatt. Az Enterol nem érzékeny az antibiotikumokra, ezért azokkal egyidőben alkalmazható!

Utazással együtt járó fertőzéses eredetű hasmenések

Utazással összefüggő hasmenés, úti céltól és évszaktól függően, 30-70% gyakorisággal fordul elő.