Kezdőlap 5 Hasmenés megelőzése 5 Miért fontos a probiotikum alkalmazása antibiotikum-kúra alatt?

Miért fontos a probiotikum alkalmazása antibiotikum-kúra alatt?

Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, leggyakrabban emésztési problémát vagy másodlagos fertőzést (főként nőknél gombás fertőzést) okoznak. Probiotikumok alkalmazásával azonban enyhítheti ezeket a mellékhatásokat.

A baktériumokra hat

Az antibiotikum olyan gyógyszer, amely képes elpusztítani az egészségünket veszélyeztető kórokozó baktériumokat, vagy megakadályozni azok szaporodását. Ezek a készítmények ma már nemcsak a gomba vagy a baktériumok által termelt vegyületeket, hanem mesterségesen előállított szereket is tartalmazhatnak.

Az antibiotikum csak a baktériumok ellen vethető be, a VÍRUSOK ELLEN NEM HASZNÁL!

A jó baktériumok is áldozatul eshetnek

Egy bakteriális fertőzésre felírt antibiotikum-kúra nemcsak a szervezetünkbe került kórokozó baktériumokat, hanem a jókat is elpusztíthatja. Csökken a bélmikrobiótában élő fajok sokfélesége, azaz biodiverzitása, illetve a jelen lévő mikroorganizmusok összessége. Vagyis felborul az egyensúlyi állapot, és kialakul a diszbiózis. Ennek egyik megjelenési formája a hasmenés és az immunvédekezés gyengülése.

Mivel a diszbiózis szerepet játszhat számos betegség kialakulásában, mint például a gyomorbélhurut, a Crohn betegség, a depresszió, a cukorbetegség és a különböző allergiák.

ANTIBIOTIKUM-KÚRA ESETÉN MINDIG FORDÍTSUNK GONDOT A MEGELŐZÉSRE!