Miért fontos a probiotikum alkalmazása antibiotikum-kúra alatt?

Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, leggyakrabban emésztési problémát vagy másodlagos fertőzést (nőknél főként gombás fertőzést) okoznak. Probiotikumok alkalmazásával azonban enyhítheti ezeket a mellékhatásokat.

A baktériumokra hat

Az antibiotikum olyan gyógyszer, amely képes elpusztítani az egészségünket veszélyeztető kórokozó baktériumokat, vagy megakadályozni azok szaporodását. Ezek a készítmények ma már nemcsak a gomba vagy a baktériumok által termelt vegyületeket, hanem mesterségesen előállított szereket is tartalmazhatnak.

Az antibiotikum csak a baktériumok ellen vethető be, a VÍRUSOK ELLEN NEM HASZNÁL!

A jó baktériumok is áldozatul eshetnek

Egy bakteriális fertőzésre felírt antibiotikum-kúra nemcsak a szervezetünkbe került kórokozó baktériumokat, hanem a jó baktériumokat is elpusztíthatja. Csökken a bélmikrobiomban élő fajok sokfélesége, azaz biodiverzitása, illetve a jelen lévő mikroorganizmusok összessége, vagyis felborul az egyensúlyi állapot, és kialakul a diszbiózis. Ennek egyik megjelenési formája a hasmenés és az immunvédekezés gyengülése.

A diszbiózis szerepet játszhat számos betegség -mint például a gyomorbélhurut, a Crohn betegség, a depresszió, a cukorbetegség és különböző allergiák- kialakulásában, ezért antibiotikum-kúra esetén mindig fordítsunk gondot a mikrobiom regenerálására.