A probiotikumokról

A legtöbb probiotikum baktériumalapú. Az Enterol azonban az egyedülálló Saccharomyces boulardii CNCM-I-745 törzsét tartalmazza.

Mit kell tudni a probiotikumokról?

1923-ban kifejlesztett probiotikumok – a definíció értelmében – élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek megfelelő mennyiségben adagolva pozitív élettani hatásokat fejtenek ki a szervezetben. Jellemzően olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek a természetes bélmikrobióta (bélflóra) részei.

Milyen típusú probiotikumok léteznek?

A probiotikus szereket a szerint csoportosíthatjuk, hogy milyen típusú mikroorganizmusokat tartalmaznak: baktériumokat, élesztőgombákat, illetve ezek keverékét. A többféle baktériumtörzsből álló probiotikumok bizonyos kórképekben hatékonyabbak lehetnek, mint az egyetlen törzset tartalmazóak.

Pozitív élettani hatások

A probiotikumok legfontosabb feladata a bélmikrobióta (bélflóra) egészségének megőrzése és helyreállítása, ezzel szervezetünk biológiai egyensúlyának megőrzése. Utóbbi többféle ok miatt felborulhat (stressz, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak, gyógyszerek), azonban a probiotikumok szedésével hatékonyan felléphetünk a mikrobiótát érintő problémák ellen.

A probiotikumokban található mikroorganizmusok számos, a szervezet számára előnyös folyamatban vesznek részt, például bizonyos tápanyagok hasznosításában, a vitaminok termelésében, emellett pedig az immunrendszer megfelelő működésének nélkülözhetetlen elemét képezik. A megfelelően megválasztott probiotikus gyógyszer segítheti az antibitotikum szedésével együtt járó vagy az utazással összefüggő fertőzéses eredetű hasmenés megelőzését.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

Az Enterol gyógyszerként van törzskönyvezve.

Magyarországon a probiotikus készítmények legnagyobb része étrend-kiegészítő, és csak néhány van gyógyszer kategóriába sorolva. Ez nem véletlen, hiszen a hazai szabályozás rendkívül szigorú minőségbiztosítási eljárásokat és feltételeket támaszt a gyógyszerekkel szemben. A készítmények stabilitása, a bennük lévő aktív sejtek száma, valamint a tárolhatóság (szobahőmérsékleten) csak megfelelően minőségbiztosított gyártástechnológiai eljárással érhető el. Az Enterolt Franciaországban gyártják, magas szintű gyógyszergyártási irányelvek alapján. Minden törzs külön kutatást igényel, hogy megállapítsák annak hatékonyságát és biztonságosságát.

Az Enterol a Saccharomyces boulardii CNCM-I-745 -ös törzsét tartalmazza, amelynek gyógyító hatását több száz vizsgálat támasztja alá.

Mire figyeljünk a probiotikum alkalmazása során?

A probiotikumok eltérő biológiai eredete meghatározza a szedés módját

Ahogy az a betegtájékoztatóban is fel van tüntetve, a baktériumalapú probiotikumok és az antibiotikum bevétele között meghatározott időnek, néhány órának szükséges eltelnie, hogy a gyógyszer minél kevésbé legyen hatással a probiotikum összetevőire. Az antibiotikumokat arra fejlesztették ki, hogy elpusztítsa a baktériumokat, így nem tud különbséget tenni „jó” és „rossz” baktérium között. Amennyiben tehát a baktériumtartalmú probiotikumot az antibiotikummal együtt vesszük be, hatása drámaian lecsökken. Olyan, mintha nem is szedtük volna be. Vagyis ezen készítmények használata állandó odafigyelést igényel.

Az Enterol MÁS!

Mivel az Enterol nem baktériumalapú készítmény, hatóanyagára a Saccharomyces boulardii-ra, az antibiotikumok nincsenek hatással, így azokkal egyszerre, egy időben is bevehető. Ezzel a tulajdonságával az egyetlen olyan probiotikus gyógyszer, amely az összes antibiotikummal egy időben használható anélkül, hogy csökkenne a hatékonysága.