Kezdőlap 5 Hasmenés megelőzése 5 Utazással együtt járó fertőzéses eredetű hasmenések

Utazással együtt járó fertőzéses eredetű hasmenések

Az utazással kapcsolatos leggyakoribb egészségügyi probléma

Utazással összefüggő hasmenés, úti céltól és évszaktól függően, 30-70% gyakorisággal fordul elő. Amennyiben külföldre indulunk, fel kell készülnünk arra, hogy nemcsak egy számunkra új hellyel, hangulattal és kultúrával találkozunk, hanem egészségügyi kockázatnak is kitesszük magunkat, többek között az idegen környezetnek és az ismeretlen ételeknek köszönhetően. A különböző kórokozók, emésztésünknek szokatlan fűszerek és alapanyagok igencsak megviselhetik bélrendszerünket, ezért ilyen esetekben elengedhetetlen az óvatosság és a felkészültség.

Így előzheti meg

Amennyiben egzotikus úticélt választunk, érdemes orvossal konzultálni, aki a járványtani ismeretek birtokában a páciens egyéni kockázatát mérlegelve dönti el, hogy a megelőzés lehetőségein túl milyen kiegészítő kezelést javasol bélfertőzés esetén.

Közelebbi desztináció esetén is érdemes néhány egyszerű szabály betartani:

  • Tájékozódjunk a célországban elérhető csapvíz minőségéről! Ha európaiak számára nem ajánlott a fogyasztása, válasszuk inkább a palackozott vizet, még fogmosáshoz is!
  • A jégkockát sok helyen csapvízből készítik, ezért például a trópusi országokban a jégkocka és jégkocka felhasználásával készült ételek sem ajánlottak. Fürdőzés közben se nyeljünk vizet!
  • Trópusi országokban az utcai árusoktól való élelmiszer vásárlása kerülendő!
  • Zöldséget, gyümölcsöt csak alaposan megmosva és hámozva vagy főzve fogyasszunk!
  • Bármilyen nehéz, mondjunk le bizonyos kulináris örömökről, úgymint félig átsütött hús, hal, pasztőrözetlen tejtermék, nyers tojás!
  • Bár ezt manapság már szinte mondanunk sem kell, de ügyeljünk a higiéniára: kézmosás, kézmosás, kézmosás… és fertőtlenítés!
  • Még ha minden ajánlást betartunk is, készüljünk fel a legrosszabbra, és legyen nálunk házipatika!

Utazással összefüggő hasmenés megelőzésére 1–2 tasak Enterol Forte ajánlott naponta. A kezelést 5 nappal az utazást megelőzően kell megkezdeni és az utazás teljes időtartama alatt folytatni.

Amennyiben nem szedte az utazás megelőzőleg, és akut hasmenés lép fel akkor naponta 1-szer 1 tasak Enterol Forte szedése javasolt egészen addig, amíg a panaszok fennállnak.