A hasmenés megelőzése

Két esetben érdemes különös gondot fordítani a hasmenés megelőzésére:

  • antibiotikum szedése,
  • illetve utazás esetén, amikor a környezeti tényezők és a megszokottól eltérő mikroorganizmusok jelenléte miatt megnő a diszbiózis kockázata.

Étrendi tényezők

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emésztőrendszer megfelelő és zavartalan működéséhez, valamint a gyomor- és bélrendszer kíméléséhez az első és a legfontosabb feladat a kiegyensúlyozott és változatos étrend betartása. A mértékletesség szintén fontos, időnként fogyaszthatunk olyasmit, amit nagyon szeretünk, de csak óvatosan.

Emellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

Életmódbeli tényezők

A leggyakrabban az alapvető higiéniás szabályok be nem tartása vezet fertőzéshez, de a káros szenvedélyek is egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Bél- és emésztőrendszerünk egészségéért azzal tehetünk a legtöbbet, ha ügyelünk a higiéniára, és mérsékeljük az alkoholfogyasztást, kerüljük a túlzott kávéfogyasztást, és lemondunk a dohányzásról.

A fentiek mellett nagyon fontos a rendszeres mozgás is.

Miért fontos a probiotikum alkalmazása antibiotikum-kúra alatt?

Az antibiotikumok gyakori mellékhatása a hasmenés, de másodlagos fertőzést (nőknél főként gombás fertőzést) is okozhatnak. Probiotikumokkal azonban enyhíthetők ezeket a mellékhatások.

Utazással együtt járó fertőzéses eredetű hasmenések

Utazással összefüggő hasmenés 30-70 %-os gyakorisággal fordul elő úti céltól és évszaktól függően, azonban probiotikummal megelőzhetőek a fertőzéses eredetű hasmenések.