Utazással együtt járó fertőzéses eredetű hasmenések
Utazással összefüggő hasmenés 30-70 %-os gyakorisággal fordul elő úti céltól és évszaktól függően. (1.) Amennyiben külföldre indulunk, fel kell készülnünk arra, hogy nemcsak egy számunkra új hellyel, hangulattal és kultúrával találkozunk, hanem egészségügyi kockázatnak is kitesszük magunkat, többek között az idegen környezetnek és az ismeretlen ételeknek köszönhetően. A különböző kórokozók, emésztésünknek szokatlan fűszerek és alapanyagok igencsak megviselhetik bélrendszerünket, ezért ilyen esetekben elengedhetetlen az óvatosság és a felkészültség.
1. Connor B.:Traveler’s diarrhea Health Information for International Travel CDC 2016 60–64.
Így előzheti meg
Amennyiben egzotikus úticélt választunk, érdemes orvossal konzultálni, aki a járványtani ismeretek birtokában a páciens egyéni kockázatát mérlegelve dönti el, hogy a megelőzés lehetőségein túl milyen kiegészítő kezelést javasol bélfertőzés esetén.
Közelebbi desztináció esetén is érdemes néhány egyszerű szabályt betartani:
- Tájékozódjunk a célországban elérhető csapvíz minőségéről! Ha európaiak számára nem ajánlott a fogyasztása, válasszuk inkább a palackozott vizet, még fogmosáshoz is.
- A jégkockát sok helyen csapvízből készítik, ezért például a trópusi országokban a jégkocka fogyasztása nem ajánlott.
- Trópusi országokban az utcai árusoktól való élelmiszer vásárlása kerülendő.
- Zöldséget, gyümölcsöt csak alaposan megmosva és hámozva vagy főzve fogyasszunk.
- A félig átsütött hús, hal, pasztőrözetlen tejtermék, nyers tojás fogyasztásától tartózkodjunk.
- Bár ezt manapság már szinte mondanunk sem kell, de ügyeljünk a higiéniára: kézmosás, kézmosás, kézmosás… és fertőtlenítés.
- Legyen nálunk házipatika.
Utazással összefüggő hasmenés megelőzésére a javasolt adagolást megtalálja a termékek menüpont alatt.