Cikkek
A gyermekkori hasmenésről

A gyermekek növésben, változásban lévő szervezete és gyengébb immunrendszere nagyobb nehézségeknek, s így akár komolyabb megbetegedéseknek vannak kitéve, mint a felnőttek szervezete. Emiatt fontos odafigyelnünk gyermekünk egészségi állapotára.

A kicsik között az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a hasmenés, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A gondok gyakran hányás után, vagy azzal egy időben jelentkeznek, amit leggyakrabban vírusos fertőzés okoz (emellett okozhatják különféle kórokozók, vagy akár gyulladás is). A legfontosabb természetesen a gyermekeknél is az elvesztett folyadékmennyiség pótlása, hiszen ők gyorsabban ki tudnak száradni, mint a felnőttek. Érdemes gyakran és kis adagokban pótolni a folyadékot.

Ahogy fentebb írtuk, a legtöbb esetben vírusos (Calici, Rota stb...), esetleg bakteriális fertőzés vezethet a probléma kialakulásához. Ezt gyakran a nem megfelelő higiénés körülményeknek (kézmosás elmaradása, fertőzöttekkel való érintkezés), a közösségi higiéniás szabályok be nem tartásának és sokszor az emberi hanyagságnak tudható be (beteg gyermek közösségbe, óvodába, bölcsödébe, vitele stb...).

A leggyakoribb tünetek

  • A legjellemzőbb tünet a napi háromszorinál több, laza, nyákos széklet, amit gyakran előz meg vagy kísér hányás is.
  • A gyomor és a bélrendszer bántalmai miatti hasfájás illetve puffadás.
  • A hasmenéses időszak kiszáradással is járhat – ennek mértéke lehet enyhe, közepes, vagy súlyos. Utóbbi két esetben feltétlenül szükség van orvosi segítségre.
  • A gyermek súlyos kiszáradásának tünetei az aluszékonyság, a szapora légzés, a száraz nyálkahártya, a szemek beesettek, a bőr száraz, a vizelet mennyisége lecsökken. A kicsi széklete mellett tehát a vizeletét is figyeljük. A vizelet nagyfokú csökkenése vagy leállása akár életveszélyes állapot kialakulását is jelezheti!

Hogyan kezeljük – hogyan segítsünk?

Mivel ilyenkor a kicsik emésztése és teljes szervezete komoly igénybevételnek van kitéve, ügyeljünk a megfelelő lehetőleg szakember által javasolt étrend (könnyen emészthető és felszívódó ételek) betartására. Néhány napig a gyermek ne fogyasszon zsíros, nehéz ételeket és tejtermékeket. Enni és főleg inni kifejezetten fontos, hiszen a meggyengült testnek szüksége van a folyadék illetve a táp- és ásványi anyagok pótlására.

A gyorsabb felépülés érdekében alkalmazhatóak a gyermekek számára is alkalmas probiotikumok, -mint az Enterol probiotikum, hiszen azok nemcsak a regenerálódást és az emésztést valamint a bélflóra helyreállítását segítik, hanem enyhítik a hasmenéssel járó panaszokat is. Ha már megvan a „baj” érdemes olyan probiotikumokat választani, amelyek kifejezetten ajánlottak hasmenésben.(Pl. az élesztőgomba alapú probiotikus készítmények stb..)

Miért fontos a probléma szakszerű kezelése?

Ha elhanyagoljuk akkor a tünetek súlyosbodhatnak, a gyermek ki is száradhat, amelyen már csak intézeti orvosi beavatkozással tudnak segíteni.

A korokozók , vírusok vagy baktériumok által okozott elhanyagolt súlyos hasmenéses fertőzések esetén fennáll a veszélye (főként a csecsemőknél és a gyengébb immunrendszerű gyermekeknél), hogy a betegség átterjed a szervezet más részeire, így alakítva ki esetlegesen azonnali vagy későbbi súlyos szövődményeket.

Vissza

Keresés