Kezdőlap 5 Akut hasmenés kezelése 5 Mit kell tudni a rotavírus okozta fertőzésről?

Mit kell tudni a rotavírus okozta fertőzésről?

Elsősorban gyerekekre veszélyes

A rotavírus olyan RNS-vírus, amely egész évben fertőzhet, de az őszi időszakban gyakrabban találkozhatunk vele. A fertőzés elsősorban az 1-2 éves korosztályt érinti, a szakemberek véleménye szerint 5 éves korára mindenki átesik rajta, ennek ellenére felnőtteknél is előfordulhat. Vezető tünete a hasmenés – napi akár 7-10 alkalommal is sor kerülhet székletürítésre -, de légzőrendszeri vagy idegrendszeri panaszokkal is lehet számolni. A legnagyobb veszélyt a kiszáradás jelenti, ami akár infúziós kezelést is igényelhet. Mivel a beteg székletében hemzsegnek a kórokozók, nem meglepő, hogy a fertőzés alig néhány nap alatt teljes közösségeket dönt le a lábáról.

Az általában 4-6 nap alatt magától gyógyuló betegség tünetei a láz, a rossz közérzet, az étvágytalanság, a hányás és a vizes hasmenés. Enyhébb lefolyás esetén hányás nem, a hasmenés pedig visszafogottabban jelentkezik, ám a közepes súlyosságú rotavírus-fertőzés már nagy veszéllyel is járhat. Különösen kisgyermekeknél és időseknél.

Fontos a tüneteket korai beazonosítása!

Erre figyeljünk!

Ha nem ismerik fel, és nem kezelik időben, nemcsak a magas láz jelent majd problémát, hanem a kiszáradás is, ami a keringés összeomlásához vezethet. A kicsiknél intő jelnek számít, ha csökken a vizelet mennyisége, vízhiányos a bőr, tapintásra száraz. Figyeljünk fel a kicserepesedő ajkakra és a szemek alatt megjelenő sötét karikákra! A kezelést órákon belül el kell kezdeni, mert ennyi idő is sokat romolhat a beteg állapota. Rehidráláshoz erre a célra kifejlesztett orális rehidráló folyadék alkalmazása javasolt, kerülendő viszont a sós leves és az erősen cukrozott üdítő fogyasztása.

Támogassuk a bélmikrobióta egyensúlyának helyreállítását!

A fertőzések, felborítják a bélmikrobióta egyensúlyát, regenerációjának támogatása nagyban elősegítheti a gyógyulást. Az Enterol amellett, hogy enyhíti a fertőzésből származó hasmenés tüneteit, a bélmikrobióta egyensúlyának visszaállításában is hatékony segítséget nyújt. Az Enterol biológiai eredetű hasmenéscsökkentő gyógyszer, ami Saccharomyces Boulardii nevű élesztőgombát tartalmaz. Gátolja bizonyos hasmenést okozó káros baktériumok működését. A már instant formában is elérhető gyógyszer előnye, hogy akár már nulla éves kortól biztonsággal alkalmazható.