Információk a hasmenés kialakulásáról és kezeléséről

Mi is az a hasmenés?

A hasmenés diagnózisában a széklet állaga sokkal meghatározóbb, mint például a napi székletürítések száma. Gyakorlatilag egyetlen alkalommal jelentkező, szokatlanul laza, vizes állagú széklet esetén is hasmenésről beszélünk.
A diagnózis szempontjából fontos megkülönböztetnünk a hasmenés két típusát:
Az AKUT hasmenést gyakran vírus, baktérium vagy egyéb kórokozó által előidézett fertőzés okozza, és néhány, de legfeljebb 14 napig tart.
KRÓNIKUS hasmenésről beszélünk, ha a panaszok egy hónapnál hosszabb ideig állnak fenn. Előidézője lehet például a bélrendszerben kialakult gyulladás vagy felszívódási zavar.

Bizonyos gyógyszerek, így például az antibiotikumok is kiválthatnak hasmenést. Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a kórokozókat, hanem a normál bélmikrobiomot alkotó baktériumokat is elpusztíthatják. A terápia hatására felborult egyensúly helyreállítása probiotikum-készítményekkel támogatható.

A kezelés elmulasztása komoly következményekkel járhat

A hasmenésre, mint egészségügyi problémára sokan csak legyintenek, és kezelésének nem szentelnek kellő figyelmet. Az alkalmazott terápia mindig a hasmenés okától és súlyosságától függ, amennyiben azonban komolyabb folyadékvesztéssel is jár, annak hosszútávú következményei is lehetnek, sőt akár életveszélyes mértéket is ölthet. Ezért időben el kell kezdeni a folyadékpótlást, illetve a hasmenés kezelését.

Az Enterol megfelelő választás a hasmenés kezelésére

Az Enterol a Saccharomyces Boulardii CNCM-I-745 nevű élesztőgomba törzsét tartalmazó biológiai eredetű hasmenéscsökkentő gyógyszer. Ez a törzs bizonyítottan gátolja bizonyos hasmenést okozó káros baktériumok működését, enyhíti az akut hasmenés tüneteit, és hatékony segítséget nyújt a bélmikrobiom egyensúlyának visszaállításában.

Miért veszélyes a hasmenéses állapot?

A hasmenéses állapot olyan fokú folyadékvesztéssel járhat, amely felboríthatja szervezetünk víz- és ionháztartását. Különösen a gyermekek esetében veszélyes, mivel testük víztartalma jóval magasabb, mint a felnőtteké. Ilyen esetben feltétlenül el kell kezdeni a folyadékpótlást, illetve a hasmenés kezelését.