Kezdőlap 5 Akut hasmenés kezelése 5 A gyermekkori hasmenésről

A gyermekkori hasmenésről

Óvoda, iskola: támadnak a kórokozók

Gyermekkorban akár évente három alkalommal is kialakulhat hasmenés. Bizonyára minden szülőnek ismerős a helyzet: alighogy óvodás lesz a gyerek, betegeskedni kezd. A magyarázat valójában egyszerű: az ember immunitása tíz éves korára alakul ki teljesen, a közösségbe kerülés pedig nemcsak lelkileg, de testileg is sokként éri a kicsiket, hiszen a szervezetük hirtelen számtalan fenyegető vírussal és baktériummal találja magát szembe. Bár iskolásként edzettebbé válnak, a közösségben még mindig könnyűszerrel elkaphatnak valamit, hiszen jól tudjuk: egy-egy fertőzés akár egész osztályokat ledönthet a lábáról. Ezt nem lehet kivédeni, sőt: bizonyos esetekben jobb is túlesni rajta, az viszont nem mindegy, hogy a betegség mennyi időre szegezi ágyhoz őket.

Az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a hasmenés

A gyermekkori hasmenést leggyakrabban vírus- (pl.: Calici, Rota), esetleg bakteriális (pl.: Salmonella, Shigellák, Campylobacter, Escherischia coli) fertőzés okozza, de állhatnak a háttérben különféle kórokozók, vagy akár gyulladás is. A bélfertőzés sokszor a nem megfelelő higiénés körülményekre vezethető vissza. Utazáskor vagy a közösségben az elhanyagolt kézmosás és a fertőzöttekkel való érintkezés komoly következményekkel járhat.

A leggyakoribb tünetek

A legjellemzőbb tünet a napi háromnál többször jelentkező laza, nyákos széklet. A hasmenés járhat együtt hányással is, vírusfertőzés esetén ez gyakori, emellett a gyomor- és bélrendszeri bántalmak hasfájást és puffadást is előidézhetnek. A legfontosabb az elvesztett folyadékmennyiség pótlása, hiszen a kicsik gyorsabban ki tudnak száradni, mint a felnőttek. A kiszáradás mértéke lehet enyhe, közepes, vagy súlyos. Ha enyhe, érdemes gyakran, kis adagokban pótolni a folyadékot. Ennél súlyosabb esetben, amikor már aluszékonyság és szapora légzés jelentkezik, a nyálkahártya és a bőr száraz, a szemek beesettek, a vizelet mennyisége lecsökken, AZONNAL ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

Hogyan kezeljük – hogyan segítsünk?

Fontos, hogy a beteg egyen és igyon, hiszen a meggyengült testnek szüksége van a folyadék-, tápanyag- és ásványianyag-pótlásra. Kerülni kell a zsíros nehéz ételeket és körülbelül 1 hétig a magas laktóztartalmú tejet is. Helyettük megfelelő fehérjében, szénhidrátban és telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű fogásokat érdemes választani. A szoptatást és a tápszeres táplálást nem kell sem abbahagyni, sem módosítani.

A fertőzések, felborítják a bélmikrobióta egyensúlyát, ezért regenerációjának támogatása nagyban segítheti a gyógyulást. Az Enterol amellett, hogy enyhíti a fertőzésből származó hasmenés tüneteit, a mikrobióta egyensúlyának visszaállításában is hatékony segítséget nyújt. Ez a biológiai eredetű hasmenéscsökkentő gyógyszer, ami Saccharomyces Boulardii nevű élesztőgombát tartalmaz, gátolja bizonyos hasmenést okozó káros baktériumok működését. A már instant formában is elérhető készítmény előnye, hogy biztonsággal alkalmazható akár nulla éves kortól.

Miért fontos a probléma szakszerű kezelése?

Ha elhanyagoljuk akkor a tünetek súlyosbodhatnak, a gyermek ki is száradhat, és már csak kórházi körülmények között történő orvosi beavatkozás segíthet rajta.