Kezdőlap 5 A bélmikrobióta szerepe 5 Mi károsíthatja a bélmikrobiótát?

Mi károsíthatja a bélmikrobiótát?

Táplálkozás

Étkezési szokásaink nagyban befolyásolják a bélmikrobióta működését. Összetételét negatívan befolyásolja az egészségtelen vagy túlságosan egyoldalú, fontos tápanyagokban szűkölködő étrend, és ha nem funkcionál rendesen, tünetekkel jelzi az egyensúlyi állapot felborulását.

Életmód- és életvitelbeli tényezők

A káros szenvedélyek, például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, valamint az olyan pszichológiai problémák, mint a tartós stressz, a szorongás és depresszió, szintén károsan hatnak a bélmikrobiótára.

Azok, akik valamilyen bélbetegséggel vagy bélrendszeri problémával küzdenek (gyomorfekély, colitis, Crohn-betegség, stb.), állapotukból adódóan eleve speciális védelemre szorulnak.

(Vírusos) fertőzések és antibiotikumok

Bizonyos bélrendszeri vírusfertőzések, egyes bakteriális fertőzések, illetve bármi, ami veszélyezteti a bélmikrobióta életközösségét és megnöveli a kedvezőtlen élettani hatású baktériumok számát, egyértelműen növeli a diszbiózis kialakulásának kockázatát. Az antibiotikum-kezelés életet menthet, de befolyásolja a bélmikrobióta összetételét, hiszen a kórokozók mellett a kedvező hatású bélbaktériumokat is elpusztíthatja.