A bélmikrobiom
védelme

A védelem a táplálkozással kezdődik

A bélmikrobiom szervezetünk kevéssé megfogható, gyakran elfeledett védelmi rendszere. Az, hogy nem ügyelünk rá annyira, mint testünk egyéb létfontosságú szerveire, gyakran vezet problémákhoz, rendellenes működéshez.

A tápcsatornában és a béltraktusban megbúvó bélmikrobiomot a hiedelmekkel ellentétben nem különböző készítményekkel, hanem elsősorban a helyes étrend kialakításával és betartásával lehet védeni. Akkor kíméljük a leghatékonyabban, ha a ritka és nagy mennyiségű tápanyagbevitel helyett napi többször, kisebb, ezáltal könnyebben emészthető adagokat fogyasztunk. Ez nemcsak az emésztőrendszert kíméli, de elősegíti a hatékonyabb energiaellátást és a jobb közérzet fenntartását is.

Mit (t)ehetünk érte?

A zökkenőmentes emésztés elősegítésére olyan ételek fogyasztása javasolt, amelyek kevésbé terhelik meg a gyomrot, illetve a bélrendszert. Kerülni kell a finomított szénhidrátokat, a zsíros ételeket, viszont előnyben kell részesíteni a magas rosttartalmú élelmiszereket.

A bélmikrobiom egyensúlyának fenntartásához napi rendszerességgel javasolt fogyasztani almát, banánt, burgonyát, csirkehúst és tojást. A bennük található rostok, zsírok, fehérjék ugyanis tápanyagul szolgálnak a mikroorganizmusok számára, és segítik a kellően változatos, kiegyensúlyozott, megfelelő csíraszámú, jól szabályozott és funkcionáló bélmikrobiom-összetételt.

Nem feledkezhetünk meg a gyakori és bőséges folyadékfogyasztásról sem!