A bélmikrobiom összetétele, egyensúlya és szerepe

Az egyedi összetételű bélmikrobiom egyensúlya igen kényes, a táplálkozás, a stressz, bizonyos külső hatások, az alkohol, a gyógyszerek, különösen antibiotikumok szedése, illetve akár az életstílus is károsan befolyásolhatja. Összetételét két fő dolog határozza meg: a benne élő fajok sokfélesége, ez a biodiverzitás (biológiai sokféleség), illetve a jelen lévő mikroorganizmusok összessége. Amikor a két faktor egyike, vagy mindkettő megváltozik, túlsúlyba kerülnek a szervezetre előnytelen hatású mikroorganizmusok. Emiatt felborul az egyensúly – ezt az állapotot nevezzük diszbiózisnak, amelynek egyik megjelenési formája a hasmenés. A diszbiózis számos betegség, például a gyomorbélhurut, a Crohn betegség, a depresszió, a cukorbetegség vagy különböző allergiák kialakulásában is szerepet játszhat.

Az így kialakult állapot kedvezően befolyásolható kiegyensúlyozott diétával, magas rost-, alacsony zsír- és szénhidráttartalmú ételek, például joghurt, sovány sajtok és savanyú káposzta fogyasztásával, emellett probiotikumok szedésével, amelyek gondoskodnak a bélmikrobiom egyensúlyáról.

A bélmikrobiom szerepe

A bélmikrobiom, amellett, hogy megóvja szervezetünket az úgynevezett „rossz”, azaz kórokozó baktériumok ellen, segíti a táplálék bizonyos elemeinek felszívódását, a vitaminok termelését, és támogatja a szervezet immunvédelmét. Károsodása esetén az immunrendszer legyengül, és kedvezőtlen bélrendszeri hatások jelentkeznek.