Cikkek
Őrizd meg bélflórád egyensúlyát antibiotikum-kúra alatt is!

Még a meleg nyári napokon is előfordulhat, hogy megbetegszel, és az orvosod antibiotikum-kúrát javasol számodra. Az antibiotikumok képesek ugyanis arra, hogy az egészségedet veszélyeztető, „rossz” baktériumokat elpusztítsák, vagy azok szaporodását megakadályozzák, így hatékonyan segítenek a betegségek leküzdésében.

A szervezetben azonban „jó” baktériumok is élnek, amelyek támogatnak egészséged megőrzésében azáltal, hogy védik a bélflórát és fokozzák az immunrendszer munkáját. Emellett fontos feladatuk, hogy megakadályozzák a kórokozók túlzott szaporodását az emésztőrendszerben, és hozzájárulnak a szervezet normális működéséhez.

Az antibiotikumok azonban nem válogatnak a jó és rossz baktériumok között, így egy-egy kúra során nemcsak a káros baktériumok pusztulhatnak el, hanem azok is, amelyeknek kulcsfontosságú szerepe van a szervezeted védelmében. Éppen ezért fontos, hogy ha antibiotikumot kell szedned, akkor mindenképp használj mellé probiotikumot is, amely segít leküzdeni az antibiotikumok káros hatásait és fenntartani a bélflóra egészséges egyensúlyát. Nem mindegy azonban, milyen probiotikumot választasz, ugyanis ezekből is többféle készítmény létezik, amelyek a bennük lévő mikroorganizmusok típusában térnek el egymástól.

Vannak olyan szerek, amelyek baktériumokat, vannak, amelyek élesztőgombát tartalmaznak, és vannak olyanok is, amelyekben ezek keveréke található meg. A különböző típusok nagyjából egyforma hatékonysággal alkalmazhatók például a bélflóra védelme esetén, viszont bizonyos szempontoknál egyértelmű az élesztőgomba-alapú készítmények előnye.

Az 50 éve forgalomban lévő, vény nélkül kapható Enterol probiotikum hatóanyaga a Saccharomyces boulardii élesztőgomba. Nevét Henry Boulard francia kutató után kapta, aki jótékony hatását a dél-ázsiai gyümölcsökben fedezte fel az 1920-as években. Az Enterol probiotikumban megtalálható Saccharomyces boulardii CNCM –I -745 (ami az élesztőgomba törzs számát jelenti) segít fenntartani a normál bélflóra egyensúlyát, erősíti az immunrendszert és segít visszaállítani a normális bélfunkciókat.

A gyógyszer kategóriába tartozó probiotikumok között az Enterol egyedülálló, ugyanis antibiotikumokkal egy időben is alkalmazható, hiszen hatóanyagának köszönhetően ellenáll a baktériumok elpusztítására kifejlesztett antibiotikumoknak. Az élesztőgomba mérete ráadásul tízszerese a hasonló készítményekben található baktériumoknak, így jótékony hatását is tízszer nagyobb felületen tudja kifejteni.

Mivel az antibiotikumok az Enterol probiotikumban található élesztőgombára nincsenek hatással, így azokat akár egyszerre is beveheted. Ez azért is fontos, mivel nem kell órákat várni a két szer bevétel között, ezért biztosan nem feledkezel el róla. Azt is fontos észben tartani, hogy Enterol probiotukum 250 mg CNCM – I-745 vény nélkül kapható gyógyszer, így számos klinikai vizsgálatnak vetették alá, amelyek során igazolták, hogy az Enterol probiotikum hatásos a hasmenés időtartamának és intenzitásának a lerövidítésében.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Vissza

Keresés