Cikkek
Mit kell tudni a probiotikumokról?

A probiotikumokról

1923-ban találták fel az első probiotikumot. A probiotikumok a definíció értelmében élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek megfelelő mennyiségben adagolva pozitív élettani hatásokat képviselnek a szervezet számára. A probiotikumok jellemzően olyan mikróbák, melyek a természetes bélflóra részei. Alkalmasak az egészséges bélflóra fenntartására, és a károsodott bélflóra helyreállítására, segítve ezzel megőrizni szervezetünk biológiai egyensúlyát. Ezen mikroorganizmusok számos, a szervezet számára előnyös folyamatban vesznek részt, például bizonyos tápanyagok hasznosításában, vitaminok termelésében és emellett az immunrendszer megfelelő működésének nélkülözhetetlen elemét képezik.

Milyen típusú probiotikumok léteznek?

A probiotikus szereket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen típusú mikroorganizmusok vannak benne:

 • baktériumok,
 • élesztőgombák,
 • illetve ezek keveréke.

A többféle baktériumtörzset tartalmazó probiotikumok hatékonyabbak lehetnek bizonyos kórképekben, mint az egyetlen törzset tartalmazó probiotikumok.

A különböző típusok nagyjából egyforma hatékonysággal alkalmazhatók például a bélflóra védelme vagy az immunrendszer támogatása esetén, viszont bizonyos szempontoknál egyértelmű az élesztőgomba-alapú készítmények előnye.

Az élesztőgombát tartalmazó probiotikus szerek kiemelkedően teljesítenek az antibiotikumos terápiák esetén, hiszen nem gyengítik egymás hatását. A két gyógyszer együtt is szedhető, és nem kell órákat várni az antibiotikum bevétele után.

Pozitív élettani hatások

A probiotikumok legfontosabb feladata a bélflóra egészségének megőrzése és helyreállítása. A megelőzésen túl gyomor és bélrendszeri fertőzés esetén alkalmazott antibiotikum- terápia mellett is alkalmazzák, amikor egyaránt létfontosságú, hogy a beteg sérült flórája mielőbb regenerálódjon.

Szervezetünk egyensúlyi állapota számos ok miatt felborulhat (stressz, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak), azonban a probiotikumok szedésével hatékonyan felléphetünk a bélflórát érintő problémák ellen, így például sok esetben megakadályozható vele az esetleges antibiotikum szedésével együtt járó hasmenés.

Probiotikum gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt adható.

A vásárlók ma már többfajta probiotikus készítmény közül is választhatnak, viszont nem árt, ha ezek között különbséget teszünk.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

Magyarországon a probiotikus készítmények legnagyobb része étrend-kiegészítők és csak néhány készítmény van gyógyszer kategóriába sorolva.

 • Ez nem véletlen, hiszen a magyar szabályozás rendkívül szigorú minőségbiztosítási eljárásokat és feltételeket támaszt a gyógyszerekkel szemben.
  Hogy miért fontos a megfelelő minőségbiztosítási feltétel?
  A válasz egyszerű: a készítmények stabilitása, a bennük lévő aktív sejtek száma, valamint a tárolhatóság (szobahőmérsékleten) csak megfelelően minőségbiztosított gyártástechnológiai eljárással érhető el.
  Az Enterolt Franciaországban gyártják, magas szintű gyógyszergyártási irányelvek alapján. A gyár átfogó akkreditációval rendelkezik.

 • Az Enterolnak bizonyított hatásmechanizmusa van. Képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására.
  A bélnyálkahártyára tapadva tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Károsodást követően gyorsíthatja a bélflóra regenerálódását, helyreállíthatja a vírusok által okozott károsodást, valamint enyhítheti a hasmenéses tüneteket.
  Emellett hatékonyan védi, regenerálja a bélcsatornát és serkenti annak immunvédelmét!

Az Enterol hatóanyaga

Az Enterol hatóanyaga a Saccharomyces boulardii nevű élesztőgomba, mely a sörélesztők csoportjába tartozik. Nevét Henry Boulard francia kutató után kapta, aki dél-ázsiai gyümölcsökben fedezte fel az 1920-as években.

Minden törzs külön kutatást igényel, hogy megállapítsák, annak hatékonyságát és biztonságosságát! Az Enterol a Saccharomyces boulardii CNCM-I-745 -ös törzsét tartalmazza. Egy db Enterol kapszula/por: 2,5 milliárd élőcsírát tartalmaz. (2,5x10)9.

Az Enterol -ban található hatóanyaggal 270 tudományos vizsgálatot végeztek melyek közül 94 volt klinikai vizsgálat. Ezen vizsgálatok bizonyítják, hogy az Enterol hatékony és biztonságos!

A Saccharomyces boulardii CNCM-I-745 törzsét több mint 460 millió ember használja világszerte.

Vissza

Keresés