Cikkek
Mire figyeljünk a probiotikum alkalmazása során?

Egy-egy probiotikum-kúra napjainkban már az életünk megszokott eleme, hiszen immunerősítés céljából vagy egy enyhe hasmenés kezelésének kiegészítésében kitűnő választás lehet.

Emellett a probiotikumok az antibiotikumos terápia kiegészítőjeként is egyre népszerűbbek.

Mikor vegyük be a probiotikumot?

A probiotikum szedése attól is függ, hogy milyen készítményt használunk.

Amennyiben a baktérium-alapú probiotikumra esett a választásunk, és azt az antibiotikum bélflórát károsító hatásainak mérséklésére, a kezelést potenciálisan kísérő hasmenés megelőzésére, enyhítésre használjuk, fontos, hogy ne az antibiotikummal együtt vegyük be, hanem várjunk néhány órát!

Ezt a baktérium-alapú probiotikumok betegtájékoztatója is feltünteti.

Hogy miért?

Azért, mert a bakteriális fertőzések, megbetegedések kezelésére felírt antibiotikum nem tud különbséget tenni a különböző baktériumok között. Amelyikre hatással van, függetlenül attól, hogy az a baktérium kórokozó, a normál bélflóra része, vagy éppen védő szándékkal egy probiotikumban alkalmazott baktérium, azt az antibiotikum igyekszik elpusztítani.

Így, ha a baktérium-tartalmú probiotikumot az antibiotikummal együtt vesszük be, akkor az antibiotikum a probiotikum azon baktérium-összetevőit is elpusztíthatja, amelyekre hatással bír.

Ez lényegesen csökkentheti az ilyen probiotikumok hatékonyságát, és nem mellesleg az antibiotikum ténylegesen kórokozó baktériumok elpusztítására irányuló kapacitásait is csökkentheti.

Az élesztőgomba-alapú Enterol probiotikum esetében azonban teljesen más a helyzet!

Azt is mondhatnánk, hogy az antibiotikum okozta hasmenés megelőzését támogató élesztőgomba-alapú probiotikum az antibiotikum legjobb társa, mivel az antibiotikum egyáltalán nincs hatással ezen mikroorganizmusokra, vagyis nyugodtan bevehetjük az antibiotikummal együtt.

Az Enterol probiotikum hatását nem befolyásolja és nem csökkenti az antibiotikummal történő egyidejű bevétel, mivel élesztőgomba hatóanyagát az antibiotikum nem képes elpusztítani.

Ennek eredményeképp elfelejthetjük az antibiotikum és a probiotikum bevétele közti órák számolgatását.

A hasmenés megelőzését célzó probiotikus kezelés azonnal az antibiotikum első bevételétől érvényesül. Az egyidejű alkalmazásnak az is előnye, hogy mivel nem szükséges késleltetni a probiotikum bevételét az antibiotikum alkalmazásához képest, így kisebb az esélye, hogy elfelejtjük bevenni azt.

Étkezés előtt vagy után?

A probiotikumok alkalmazása során felmerülhet még egy fontos kérdés, vagyis, hogy étkezés előtt vagy után vegyük be azokat. A betegtájékoztatóban ehhez mindig megtaláljuk a szükséges információkat, de általában az étkezés utáni alkalmazást javasolják.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a probiotikumokat érdemes kúraszerűen használni. Azzal, hogy ötletszerűen beveszünk egyet-egyet, nem kapjuk meg el a kívánt hatást – a normál bélflóra helyreállítása ezzel nem érhető el, akár egy antibiotikum-kúra miatt bomlott meg az egyensúlya, akár más okok miatt.

Vissza

Keresés