Cikkek
Milyen probiotikum hatóanyagok léteznek?

Szervezetünk egy bonyolult rendszer, ahol minden összefügg mindennel.

A normál flórát alkotva jótékony baktériumok milliárdjai dolgoznak azért, hogy a fennálló egyensúly ne bomoljon meg – ezek a mikroorganizmusok részt vesznek többek között a tápanyagok hasznosításában, a vitaminok termelésében és szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében.

A normál flóra egyensúlya felborulhat fertőzés esetén vagy antibiotikumos terápia alkalmazásakor. Ilyenkor szükség lehet a bélflóra védelmére, a baktériumok pótlására, valamint a normál flóra regenerálódásának elősegítésére, amit különböző probiotikumok segítségével tehetünk meg.

Hogyan hatnak a probiotikumok?

A probiotikumok hatásmechanizmusa tulajdonképpen nagyon egyszerű: amikor a bélflóra egyensúlya egy antibiotikum-kúra vagy egy emésztőszervi megbetegedés (például fertőzés) következtében megbomlik, akkor szükség lehet a fertőzés következtében elpusztult jótékony baktériumok pótlására.

Erre szolgálnak a probiotikumok, amik nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket a hasznos baktériumokat, „feladatuk” pedig a normál bélflóra helyreállítása, annak támogatása, az immunrendszer erősítése. Ez utóbbi akkor is hasznos lehet, amikor egyébként nem áll fönn betegség, fertőzés.

Probiotikum hatóanyagok: baktériumok és élesztőgombák

A sérült bélflóra regenerálására szolgáló probiotikumokból számtalan áll a páciensek rendelkezésére.

Némelyek többféle „hatóanyagot”, azaz többféle baktériumot tartalmaznak, míg mások csak egyfélét. A „hatóanyag” alatt itt azokat a mikroorganizmusokat értjük, amik az adott probiotikumot alkotják: a baktériumokat, illetve az élesztőgombákat.

Hatóanyaguk alapján ugyanis ezt a két csoportot különböztetjük meg, vagyis a baktérium-alapú, és az élesztőgomba-alapú probiotikumokat.

Hogyan működnek a probiotikumok hatóanyagai?

Ha csupán a hatékonyságukat nézzük, akkor a két csoportba tartozó készítmények nem különböznek sokban egymástól – mindkettő alkalmas a bélflóra támogatására és az immunrendszer erősítésére. Egy hatalmas különbséget azonban találunk a két csoport között, ez pedig az antibiotikumokkal szembeni viselkedésük.

A baktérium-alapú probiotikumok és az antibiotikumok bevétele között el kell telnie valamennyi időnek, mert az antibiotikum ezeket a jótékony baktériumokat is elpusztíthatja, ami jelentősen csökkentheti az adott probiotikum hatását.

Ezzel szemben az élesztőgomba-alapú Enterol probiotikumot egyszerre alkalmazhatjuk az antibiotikummal, hiszen utóbbi nincs hatással az élesztőgombákra, valamint nem csökkenti a hatékonyságát.

Nem kell észben tartanunk, hogy mikor esedékes a probiotikum bevétele, ugyanis az Enterol probiotikum az antibiotikumokkal egyszerre bevehető probiotikum.

Vissza

Keresés