Cikkek
Ismerje meg milyen hatásai vannak a probiotikum szedésének.

Hogyan hat a probiotikum a szervezetre?

A probiotikumok a béltraktusban és az emésztőrendszerben megtalálható bélflóra védelmét, valamint egyensúlyának felborulása esetén annak helyreállítását biztosítják. Ezen készítmények olyan jótékony baktériumokat és élesztőgombákat tartalmaznak, amelyek a szervezetbe jutva segítik a szükséges harmónia fenntartását bélrendszerünkben. A probiotikus szereket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen típusú mikroorganizmusok vannak benne:
- baktériumok,
- élesztőgombák,
- illetve ezek keveréke.

A különböző típusok nagyjából egyforma hatékonysággal alkalmazhatók például a bélflóra védelme vagy az immunrendszer támogatása esetén, viszont bizonyos szempontoknál egyértelmű az élesztőgomba-alapú készítmények előnye. Az élesztőgombát tartalmazó probiotikus szerek kiemelkedően teljesítenek az antibiotikumos terápiák esetén, hiszen nem gyengítik egymás hatását (két szer együtt is szedhető, és nem kell órákat várni az antibiotikum bevétele után), illetve kifejezetten ajánlottak hasmenésben.

A baktériumtörzset vagy törzseket tartalmazó probiotikum esetén, fontos, hogy figyeljünk a megfelelő mértékű csíraszámra, amely garantálja, hogy a kellő mennyiségű élő baktériumot tartalmazó készítményt válasszuk. (A Magyar Élelmiszerkönyv útmutatása szerint kizárólag azok a termékek nevezhetők probiotikusnak ezek közül, amelyek meghaladják a 106/g élő csíramennyiséget.)

A gyermekeknél speciális összetételű készítményekre vagy a meglévő készítmények speciális adagolására (baktérium és/vagy élesztőgomba alapú) van szükség. Ezt szükség esetén érdemes szakemberrel megbeszélni.

Hogyan segít nekünk a probiotikum?

Az előbbiekben említett védő- illetve akár gyógyító hatásának köszönhetően természetesen véd a betegségek ellen, illetve fertőzés vagy megbetegedés kialakulása esetén segít a minél gyorsabb és hatékonyabb felépülésben, a legyengült immunrendszer és bélflóra
rehabilitálásában.

A probiotikumok alkalmazása olyan általános problémák esetében is nagyon hasznos segítség lehet, mint a rossz közérzet: kevesen tudják, hogy a közérzet romlása is a bélflóra helytelen működésének az egyik tünete is lehet. Így a probiotikumok segítségével akár olyan mindennapinak gondolt nehézségektől is megszabadulhatunk, mint az állandó fáradtságérzet, fejfájás, levertség, vagy a puffadás.

Panasz esetén milyen hatóanyagú probiotikumot válasszuk?

Attól függően, hogy milyen panaszaink vannak éppen, vagy milyen célból alkalmazzuk a termékeket, más és más probiotikumok fokozott „bevetésére” van szükség vagy akár ezek kombinációja is szóba jöhet

Néhány példa emésztőrendszeri problémák esetére:

Akut hasmenés esetén az élesztőgomba alapú készítmények kifejezetten ajánlottak illetve bizonyos lactobacillusok, név szerint például a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus casei, a Lactobacillus reuteri, vagy a Lactobacillus rhamnosus GG. Ezekkel  vagy akár ezek kombinációjával érhető el a legkedvezőbb és leggyorsabb hatás.

Irritábilis bél szindróma (IBS) megléte esetén a Bifidobacterium infantis, a Bifidobacterium lactis, a Lactobacillus plantarum és a Lactobacillus reuteri törzseket tartalmazó szerek lehetnek a leginkább a segítségünkre.

 Laktózérzékenység esetén kétféle baktériumtörzs, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus segíthet a tünetek enyhítésében, állapotunk stabilizálásában.

Antibiotikum okozta hasmenés esetén szintén előtérbe kerül az élesztőgomba alapú nem gyomorsavérzékeny probiotikus készítmény, hisz szedése antibiotikummal egy időben tehető meg. Az Enterol probiotikum is egy ilyen élesztőgomba alapú készítmény, amit egyszerre alkalmazhatunk antibiotikummal, hiszen a hatékonyságát nem befolyásolja.

Ne feledjük, hogy csak a klinikailag tesztelt és igazolt hatású készítmények hoznak bizonyított eredményeket

Vissza

Keresés