Cikkek
Mi károsítja a bélflórát?

Táplálkozás

Mivel a bélflóra nevéhez hűen a bélrendszerben helyezkedik el, magától értetődő, hogy étrendünk és táplálkozási szokásaink alapvető befolyással vannak harmóniájára és működésére. A legfontosabb tudnivaló, hogy az egészségtelen vagy túlságosan egyoldalú, nem változatos és fontos tápanyagokban szűkölködő étrend eleve rontja a bélflóra összetételét, gátolja annak problémamentes üzemelését – ilyen esetben gyakran számíthatunk arra, hogy jelentkeznek az egyensúlyzavart jelzőpanaszok.

Életmód- és életvitelbeli tényezők

A káros szenvedélyek dohányzás, alkoholfogyasztás, valamintolyan különböző pszichológiai problémák, mint a tartós stressz és a szorongás, depresszió szintén kártékony tényezők a bélflóra optimális állapotára nézve. Evidencia, de nem árt kihangsúlyozni, hogy azok az illetők, akik valamilyen bélbetegséggel vagy bélrendszeri problémával küzdenek (gyomorfekély, colitis, Crohn-betegség, stb.), eleve speciális védelemre szorulnak, hiszen ők tulajdonképpen állapotuk miatt hátrányból indulnak e téren.

(Vírusos) fertőzések és antibiotikumok

Alapvető következménye a bélrendszeri fertőzéseknek, például a vírusos hasmenésnek a bélflóra meggyengülése, amelyet azonban kezelésük tovább fokozhat, hiszen a betegség vagy fertőzés esetén alkalmazandó antibiotikumok igen agresszív és ártalmas csapást mérhetnek rá. Feladatuk, hogy a fent említett betegséget okozó baktériumokat elpusztítsák és eltávolítsák a szervezetből, azonban ennek eredményeképpen olyan baktériumok és mikroorganizmusok is megsemmisülhetnek, amelyeknek nélkülözhetetlen a szerepük az immunműködésben.

A bélflóra-károsodás tünetei

Számos jele lehet annak, ha bélflóránk nem megfelelően működik, esetleg valamilyen sérülés és károsodás érte. A legjellemzőbbek a következők:

  • rossz közérzet, fáradékonyság
  • erős fejfájás, migrén
  • hasi görcsök, hasfájás, rendellenes széklet (székrekedés vagy hasmenés, esetleg a kettő váltakozása)
  • gyakori és/vagy visszatérő fertőzések, megbetegedések (gyenge immunműködés)

Mivel a fenti tünetek mutatják, ha valamilyen probléma lép fel a bélflóra állapotában, fokozottan figyeljünk rájuk, és ezek ismeretében lehetőleg minél előbb kezdjük meg a bélflóra helyreállítását! A sérült bélflóra többek között hasmenést és az immunvédekezés gyengülését okozhatja, viszont az egyensúlyt könnyedén és biztonságosan helyreállíthatjuk a probiotikumok fogyasztásával. Az élesztőgomba-alapú Enterol probiotikumot egyszerre alkalmazhatjuk az antibiotikummal, hiszen utóbbi nincs hatással az élesztőgombákra, valamint nem csökkenti a hatékonyságát.

Vissza

Keresés