Cikkek
Élesztő gomba alapú probiotikum

A probiotikumokról bizonyára már mindenki hallott, hiszen nap mint nap találkozunk velük hirdetésekben, és az orvosok, gyógyszerészek is előszeretettel ajánlják egy-egy antibiotikum-kúra kiegészítő kezeléseként, vagy egyéb olyan esetekben, amikor hasmenéses állapot áll fenn.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a baktérium alapú probiotikumok mellett létezik egy másik altenatíva, az élesztőgomba alapú probiotikum, mely számos tekintetben egyedülálló előnyöket képvisel.

A baktérium alapú probiotikumok

A probiotikumokban két fő „hatóanyag” típus kerül felhasználásra, a különféle baktériumok, valamint az élesztőgomba. Az előbbi csoporttal már viszonylag sokszor találkozhattunk, és ismerősen csenghetnek az olyan nevek, mint a Lactobacillus vagy a Bifidobacterium.

Amikor valamilyen fertőzés hatására a bélflóránk egyensúlya felborul, akkor ezek a jótékony baktériumok, illetve az ezeket tartalmazó készítmények segítenek a sérült bélflóra helyreállításában.

Fontos kiemelni azonban, hogy ezen készítmények jelentős része nem minősül gyógyszernek legtöbbször étrend-kiegészítőként, vagy speciális gyógyászati célra szánt tápszerként kerülnek forgalomba.

Hogy miért fontos ez? Mert ezen termékek gyártására kevésbé szigorú minőségbiztosítási előírások vonatkoznak, ami egyúttal az ilyen készítmények hatékonyságát is befolyásolhatja.

Az élesztőgomba alapú probiotikumok

Az élesztőgomba alapú probiotikum, -mint amilyen az Enterol probiotikum, sok tekintetben különbözik a baktérium alapú társaitól. A legnagyobb eltérés talán az, hogy ez a készítmény az antibiotikumokkal egy időben is bevehető, hiszen az antibiotikum nem pusztítja el, nem csökkenti a hatását.

Többé nem kell észben tartanunk, hogy mikor vettük be az antibiotikumot, hogy ahhoz igazítsuk a probiotikum használatát, ami nagy könnyebbséget jelenthet. Az Saccharomyces boulardii nevű élesztőgomba azon kívül, hogy az antibiotikumok nem befolyásolják a hatását, immunerősítő tulajdonsággal is rendelkezik, és a normál bélflóra helyreállításában is segít.

Mivel az élesztőgomba sejtjei átlagosan tízszer nagyobbak, mint egy baktérium, ezért azonos mikroorganizmus szám esetén a hatásukat jóval nagyobb felületen fejtik ki, ami tovább növeli az olyan élesztőgomba alapú probiotikum hatékonyságát, mint az Enterol probiotikum.

Vissza

Keresés