Cikkek
Bélflóránk állapota is befolyásolja immunrendszerünk állapotát

Ha az egészséges bélflóra kritikus egyensúlya felborul, akkor azt nem csupán a bél-, hanem az immunrendszer is teljesítőképességét is befolyásolja.

Szervezetünk immunvédelmi vonalában ugyanis kiemelt szerepet kapnak a bélrendszerben megtalálható baktériumok, amelyek épen tartása kulcsfontosságú egészségünk megőrzése érdekében.

Miből áll a bélflóra, és mi veszélyezteti?

A bélflóra az emésztőrendszerünkben élő baktériumok rendkívül hasznos közössége; úgy tartják, hogy ideális esetben 85 százalékuk "jó", 15 százalékuk "rossz" baktérium.

Hogy érzékeltessük, milyen sokan is vannak ezek a mikroorganizmusok, elég csak arra gondolni, hogy ha összeadnánk őket, akkor kilogrammban kéne mérnünk a „massza” súlyát.

Szerepe szerint a bélflóra egyrészt véd a szervezetünkbe kerülő "rossz", kórokozó baktériumok nagyobb tömege ellen, másrészt segít a táplálék bizonyos elemeinek felszívódásában és a vitaminok termelésében.

Az egészséges bélflóra támogatja a szervezet immunvédelmét, ezért annak károsodása az immunrendszer gyengülése mellett kedvezőtlen bélrendszeri hatásokat is kiválthat.

Az egészséges bélflóra egyensúlyát számtalan dolog felboríthatja: az antibiotikum-kúra mellett károkat okozhat bizonyos gyógyszerek fogyasztása, bizonyos fertőzések megjelenése, valamint a helytelen táplálkozás.

Miképp befolyásolja immunrendszerünket, ha felborul a bélflóra egyensúlya?

A bélflóra zavarát számos tünet jelezheti: rossz közérzet, puffadás, hasmenés, ráadásul az immunvédekezés gyengülése mellett bizonyos bőrtünetek, akár hangulatingadozás is utalhat erre.

A normál működésű bélflóra a szervezetet támadó kórokozó baktériumokkal szemben részt vesz az immunrendszer munkájában, így nem véletlen, hogy ha a bélflóra egyensúlya megbomlik, akkor az az immunrendszer gyengülését okozhatja.

Éppen ezért a bélflóra működését a lehető leghamarabb helyre kell állítani, és erre az egyik legjobb módszer a probiotikumok fogyasztása, mint például az Enterol probiotikum, ami egy antibiotikummal egyszerre bevehető probiotikum.

Vissza

Keresés