Cikkek
Az emésztőrendszeri problémákról

A megelőzés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emésztőrendszer megfelelő és zavartalan működéséhez, valamint a gyomor és a béltraktus kíméléséhez az első és a legfontosabb feladat a kiegyensúlyozott és változatos étrend betartása. Ugyanígy a mértékletességre is rendkívül oda kell figyelni: időnként fogyaszthatunk olyasmit, amit nagyon szeretünk, de ezt, természetesen csak mértékkel tegyük.

Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, ellenkező esetben egy sor negatív következménnyel kell számolnunk, amelyekhez hozzátartozik az emésztőrendszeri működés megromlása is.

Nagyon ügyeljünk a higiéniára, hiszen a leggyakrabban az alapvető higiéniái szabályok betartásának elmaradásakor kaphatunk el fertőzéseket: többek közt olyanokat, amelyek épp az emésztésünket érintik.

A káros szenvedély, mint ahogy más problémák esetében, mindenkori egészségügyi kockázatot jelent, így azzal is jót teszünk bél- és emésztőrendszerünknek, ha lemondunk ezekről a függőségekről, vagy legalábbis mérsékeljük őket (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott kávéfogyasztás).

A védekezés

Emésztőrendszerünket a kiegyensúlyozott diéta mellett a mértékletes és rendszeres étkezéssel, speciális szükségletek esetén az orvos által előírt szabályok betartásával óvhatjuk a leghatékonyabban. Azok, akik különleges védelemre vágynak, az elővigyázatosság jegyében már megbetegedés nélkül is alkalmazhatnak ehhez megfelelő probiotikumokat.

A kezelés

Természetesen az emésztőrendszeri problémák és zavarok rendkívül sokfélék lehetnek, kezdve az egészen hétköznapi panaszoktól (hasmenés, hányinger, puffadás) a komoly orvosi közbeavatkozást igénylő megbetegedésekig (colitis, Crohn-betegség, IBS, stb.). A sokféleség miatt értelemszerűen minden egyéni panasz másfajta kezelést igényel, ám problémától függően a probiotikumok szedése és rendszeres fogyasztása akár fel is gyorsíthatja a rehabilitáció idejét, javíthatja az általános közérzetet és a teljes emésztőrendszer állapotát.

Vissza

Keresés