Cikkek
A probiotikum szerepe a hasmenés kezelésében

A hasmenés életkortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet. Nem csupán fertőzések, vagy az antibiotikum-kúra válthatja ki, olykor a stressz és egyéb pszichés okok is szerepet játszhatnak benne, és valamilyen gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is kialakulhat.

Mikor beszélünk hasmenésről?

Hasmenésről akkor beszélünk, amikor a széklet a normálistól eltérő állagú vagy gyakoriságú. Vagyis, ha túlságosan lágy, vizes állagú, laza a széklet, vagy túl gyakran kell felkeresnünk a mellékhelyiséget, akkor hasmenésünk van.

A hasmenésnek több típusát különböztetjük meg, attól függően, hogy meddig áll fent ez az állapot, valamint, hogy mi okozza ezt a kellemetlen, és a folyadékvesztés miatt veszélyes állapotot. Az akut hasmenés jellemzője, hogy csupán néhány napig (maximum 14 napig) tart, és általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza.

Ezzel szemben a krónikus hasmenés egy hónapnál is hosszabban húzódik el, és sokszor együtt járhat a bélrendszer gyulladásos megbetegedéseivel.

Miért kell kezelni a hasmenést?

A hasmenésre, mint egészségügyi problémára sokan csak legyintenek, és nem szentelnek kellő figyelmet a kezelésének. Természetesen a hasmenés okától és súlyosságától függ az alkalmazott terápia, de azt fontos tudni, hogy a komolyabb folyadékvesztéssel járó hasmenés a szervezet víz- és ionháztartásának egyensúlyvesztését is okozhatja, amely akár életveszélyes mértéket is ölthet.

A fenti okok miatt mindenképpen szükség van rá, hogy folyadékpótlás mellett a hasmenést kezeljük, akár egy antibiotikum-kúra következtében bomlott meg a bélflóra egyensúlya, akár egyéb kórokozók alakították ki a fertőzést.

A gyermekek esetén pedig még jobban oda kell figyelni a hasmenésre. Az ő szervezetükben a víz aránya ugyanis magasabb, így náluk a víz- és ionháztartás sokkal könnyebben felborulhat.

A hasmenés kezelése probiotikummal

A hasmenés kezelésének egyik lehetséges módja a probiotikumok alkalmazása.

A vény nélkül kapható, élesztőgomba-alapú Enterol probiotikum segít a bélflóra helyreállításában, és – mint biológiai eredetű hasmenéscsökkentő szer – remek kiegészítője lehet a hasmenés kezelésének mind felnőttek, mind pedig gyermekek esetében.

Vissza

Keresés