Cikkek
A mikrobák titokzatos világa

Ma már tudjuk, hogy a betegségek nagy része gyomorba vágó probléma, azaz a bajok gyökere a gyomor- és bélrendszerben keresendő. Orvoslásukhoz pedig nagyban hozzájárult a MIKROBIOM jelentőségének felismerése, amelyre sokan „újonnan felfedezett szerv”-ként tekintenek.

A mikrobiom a mikrobák (mikrobioták) összessége, amelyek bennünk és rajtunk élnek. A bőrön, a belekben, a hüvelyben vagy akár a szájban található baktériumok, gombák és vírusok a belső rend őrzői. Ha a szervezetünkben felborul ez az érzékeny egyensúly, kialakul az úgynevezett diszbiózis, és vele olyan rendellenességek, mint a gastroenteritis (a gyomor-bél rendszer gyulladása), a Crohn-betegség, a  gyomor- vagy bélrák. A bélflóra-problémák azonban ennél távolabbra mutatnak, hiszen felelősek lehetnek a diabétesz, egyes allergiák és bőrproblémák, de akár a depresszió kialakulásáért is.

Hogyan betegíthet meg a bélflóra egyensúlyának zavara?

A mikrobióta összetételét két dolog határozza meg. A benne élő fajok sokfélesége, ez a biodiverzitás (biológiai sokféleség), illetve a jelen lévő mikroorganizmusok összessége. Amikor a két faktor egyike vagy mindkettő megváltozik, felborul az egyensúly, és kialakul a diszbiózis, ami mindig betegségekhez köthető. Az azonban még nem tisztázott, hogy okként vagy okozatként. Azaz egyelőre még a tudósok sem tudják, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás.

Mit tehetünk a gyógyulásért?

A jó hír az, hogy a kialakult állapot visszafordítható az előbb említett faktorok befolyásolásával. A mikrobiom helyreállításának többféle módja létezik.

1. DIÉTA: Egy kiegyensúlyozott étrend harmóniát teremt a mikrovilágban is. Érdemes alacsony zsír- és szénhidráttartalmú, de rostban gazdag ételeket fogyasztani. Ilyen az articsóka, a fokhagyma, és hagyma (természetesen prebiotikumokban is gazdagok), valamint a káposzta, a kefir és egyéb erjesztett tejtermékek (fontos probiotikum-források).

2. ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK szedése: A probiotikumok, prebiotikumok és szinbiotikumok (az előző kettő kombinációja) segítenek az egyensúly helyrebillentésében.

3. ALTERNATÍV TERÁPIA: Már kísérleteznek a mikrobióta székletből való átültetésével, amely ígéretes eredményeket hozott a legsúlyosabb esetekben.

Vissza

Keresés