Cikkek
Információk a hasmenés kialakulásáról és kezeléséről

Akkor beszélünk hasmenéses állapotról, ha a széklet vizes állagú és szokatlanul laza valamint ha naponta többször és nagyobb mennyiségben szükséges annak ürítése. Valószínűleg mindenki ismeri saját tapasztalatából, hogy ez mit is jelent pontosan.


A hasmenés diagnózisában a széklet állaga sokkal inkább meghatározó, mint pl. a napi székletürítések száma. Gyakorlatilag az egyetlen alkalommal jelentkező, szokatlanul laza, vizes állagú székletürítés esetén is hasmenésről beszélünk.

Amikor egy orvos felállítja a diagnózist, akkor elsősorban a széklet állagára figyel oda, és csak másodlagos annak mennyisége egy adott napon belül.

A diagnózis szempontjából fontos, hogy a hasmenésnek két típusa van: az akut (vagy heveny) és a krónikus hasmenés. Az akut hasmenést gyakran fertőzés (vírus, baktérium vagy egyéb kórokozó) idézi elő, és néhány, de legfeljebb 14 napig tart. Gyakran okoznak problémát az olyan baktériumok, mint a Salmonella, a Shigellák, a Campylobacter vagy az Escherischia coli, melyek gyakran például utazások során okozhatnak bélfertőzést.

Bizonyos gyógyszerek, így például az antibiotikumok is kiválthatnak hasmenést, aminek oka, hogy a terápia miatt felborul a bélflóra egyensúlya. Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a kórokozókat, hanem a normál bélflórát alkotó baktériumokat is elpusztíthatják.

A bélflóra védelme, illetve helyreállítása probiotikum-készítményekkel támogatható. Ennek érdekében az orvosok és gyógyszerészek az antibiotikumos terápia mellé ilyen mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények szedését is javasolják. A probiotikum gyerekeknek és felnőtteknek is biztonságosan adható.

Krónikus hasmenésről az egy hónapnál is hosszabban tartó panaszok esetében beszélünk, amit például a bélrendszerben kialakult gyulladás, felszívódás zavar idézhet elő.

Miért veszélyes a hasmenéses állapot?

A hasmenéses állapot olyan fokú vízvesztéssel járhat, melynek következtében a szervezetünk víz- és ionháztartása felborulhat. Ez különösen a gyermekek esetében lehet veszélyes, mert a szervezetükben magasabb a víz aránya, mint a felnőttek esetében.

A hasmenés okozta vízveszteség ellensúlyozásában kiemelkedő szerepe van a kellő mennyiségű folyadékpótlásnak. A probiotikumok a hasmenés megelőzésében, valamint a hasmenés megszüntetésére irányuló terápiák kiegészítésében elismert hatású készítmények.

Magyarországon az Enterol az egyetlen élesztőgomba-alapú (Saccharomyces boulardii) regisztrált és vény nélkül kapható probiotikus gyógyszerkészítmény, amely a hasmenés megelőzésében, illetve terápiájának kiegészítésében klinikailag igazolt hatásokkal rendelkezik. Felnőttek és gyerekek (0 éves kortól) is használhatják.

A hasmenés kezelése

Az Enterol hasmenés megelőzésére és kezelésére alkalmazható gyógyszer. Az emésztőcsatornában életképes formában való áthaladása során olyan biológiai hatásokat fejt ki, amelyek hasonlóak a normál bélflóra védő hatásaihoz. Az Enterol képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tapadva tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Normalizálja a bélflórát, helyreállítja a vírusok által okozott károsodást, valamint enyhíti a hasmenéses tüneteket. Emellett hatékonyan védi, regenerálja a bélcsatornát és serkenti annak immunvédelmét!

Vissza

Keresés