Mit kell tudni a probiotikumokról, és mikor érdemes őket használni?

2015. 11. 04.

Napjainkban a probiotikum szinte már nélkülözhetetlen kísérője egy antibiotikum-kúrának, de hasmenés kiegészítő kezelésére is egyre többen választják a különféle probiotikus készítményeket.

Hatásosak továbbá a betegségek megelőzésében, és akkor is érdemes lehet egy-egy kúrát végigcsinálni, ha olyan bélrendszeri panaszokkal küzdünk, mint a puffadás vagy a rossz emésztés. 

Mi az a probiotikum?

Bár magával a szóval mind többet találkozunk, azért érdemes tisztázni, mi is az a probiotikum. A probiotikum olyan készítmény, amely élő mikroorganizmusok megfelelő mennyiségének alkalmazásával pozitív élettani hatásokat szolgáltat az szervezet számára. Támogatja a bélflóra épségét és az immunrendszer működését.

A probiotikumokat két nagy csoportba sorolhatjuk annak alapján, hogy milyen típusú mikroorganizmusokat tartalmaznak, így megkülönböztetünk baktérium, valamint élesztőgomba alapú probiotikumokat.

Bár a kétféle készítmény több szempontból is egyforma hatékonysággal alkalmazható – az immunrendszer erősítésében és a bélflóra védelmében hasonlóan jól teljesítenek –, az élesztőgomba alapú Enterol még további előnyöket is nyújt az alkalmazás során.

Mikor használjunk probiotikumot?

A probiotikumoknak akkor jut különösen nagy szerep, amikor a bélflóra egyensúlya valamilyen okból megbomlik. A két leggyakoribb ezek közül az antibiotikum-kúra – az antibiotikumok ugyanis nem válogatnak a baktériumok között, és a jótékonyakat ugyanúgy elpusztíthatják, mint a rosszakat –, valamint a különféle baktériumok vagy vírusok okozta fertőzések következtében kialakuló hasmenés.

Ilyen esetekben a probiotikum érdemi hatással bíró terápiás kiegészítést jelent. A bélflóra egyensúlyának helyreállítása az immunrendszer és az emésztőrendszer normális működését is szolgálja.

Az immunrendszer működését támogató probiotikus hatások a fertőzések kockázatát is csökkentik, így a fertőző betegségek megelőzésében fontos szerepük lehet, kifejezetten az immunrendszer működését legjobban megterhelő évszakokban.

Hogy kinek melyik a legjobb probiotikum, mindig az egyéntől függ, ezért néha többet is ki kell próbálni, amíg megtaláljuk az igazit.

Enterol blog

Üdvözlünk a blogunkon, amit azért hoztunk létre, hogy minél jobban megismerd a probiotikumokat! Hogyan működnek, milyen betegség esetén ajánlott a szedésük vagy mi a különbség közöttük?

Keresés

Fel!