Az időskori hasmenés problémája

2016. 06. 03.

Mit jelent az időskori hasmenés?

Időskorban az ember energiaszükséglete csökken, ami azt jelenti, hogy az idősebb személyek kevesebbet is esznek és a táplálkozás is egyoldalúvá válik, így a szervezet nem jut elég tápanyaghoz. Ez azt eredményezi, hogy sokkal könnyebben betegednek meg. Nagyon sok idős ember fordul a székrekedés, vagy a hasmenés problémájával orvoshoz.

Az időskori hasmenés következménye, hogy a szervezetben lecsökken a folyadék és elektrolit mennyiség és ez cukorveszteséghez vezet. Idős korban ez nagyon veszélyes és komoly következményeket vonhat maga után.

Az időskori hasmenés problémájaAz emberi szervezet vizet tartalmaz, ám idős korban ez a víz kevesebb és a szomjúságérzet is ritkább. Ha nem pótolja a hasmenéssel küzdő személy a folyadékot, az a kiszáradáshoz vezethet. A kiszáradás tünetei a fejfájás, hányinger, fáradékonyság, étvágytalanság, szédülés, szívritmuszavar, izomgörcs, sápadtság, hűvös bőr. Az idős korban jelentkező hasmenés tehát emiatt rendkívül fontos, hogy kellő figyelmet kapjon, és azonnal elkezdjék kezelni.

Az időskori hasmenés kezelése

Mivel az idősebb személyek szervezete általában gyengébb, mint a fiataloké, illetve amikor már más betegségekkel is küzdenek, nem csak a hasmenéssel, akkor nagyon fontos, hogy a táplálkozásra és a megfelelő folyadékmennyiség bevitelére odafigyeljenek. Másrészt fontos, hogy a hasmenést olyan gyógyszerekkel érdemes kezelni, amelyek kímélik a gyomrot, illetve a többi szervet.


A megoldás a bélflóra egyensúlyának helyreállítása.
 A probiotikus hatású gyógyszerek rendkívül hasznosak az időskori hasmenés esetében, ám a baktériumokat tartalmazó probiotikus gyógyszereket antibiotikumos kezelés esetén csak órákkal az antibiotikum bevétele után lehet alkalmazni. Ennek veszélye, hogy a páciens sokszor elfelejti a probiotikumot bevenni, így a hasmenés sokáig fennmarad.

Kutatók kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, amely egyidőben bevehető az antibiotikummal, és képes megszüntetni a hasmenést miközben helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.   Az Enterol vény nélkül kapható gyógyszer egy egyedülálló, élesztőgomba alapú probiotikum, mely, rendkívül hatásos hasmenés esetén. Az antibiotikum ugyanis nem csökkenti vagy szüntetni meg annak hatását, mivel nincs hatással az élesztőgombára, mint számos a baktérium-tartalmú probiotikumokban lévő baktériumok esetében.

Enterol blog

Üdvözlünk a blogunkon, amit azért hoztunk létre, hogy minél jobban megismerd a probiotikumokat! Hogyan működnek, milyen betegség esetén ajánlott a szedésük vagy mi a különbség közöttük?

Keresés

Fel!