A hasmenésről

2015. 12. 15.

A hasmenés az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma, és rengeteg okra vezethető vissza – néha elég egy kis figyelmetlenség, mondjuk a kézmosás elhagyása étkezés előtt, máskor azonban komoly betegségek állhatnak a háttérben.

Az enyhe hasmenést otthon is kezelhetjük folyadékpótlással és egyszerű diétával – ki nem evett már főtt krumplit néhány napig? –, illetve vény nélkül kapható hasmenés ellenes szerekkel, valamint probiotikumok alkalmazásával.

De ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele.

A hasmenés lehetséges okai

Azt, hogy hasmenésünk van, a székletünk állagából és gyakoriságából, valamint az olyan kísérő tünetekből, mint a hasgörcsök, mi is könnyen megállapíthatjuk.

Ha a szokásosnál gyakrabban kell székletet ürítenünk, és annak állaga híg, vizes, illetve ha naponta háromnál több alkalommal kerül rá sor, akkor kijelenthetjük, hogy hasmenésünk van.

A kiváltó okok között számtalan fertőzés és betegség szerepelhet. Legtöbbször kórokozók felelősek a kialakulásában, elsősorban vírus és baktérium, valamint paraziták okoznak hasmenést.

Számos bélbetegség tüneteihez társulhat a hasmenés, amelyek hátterében gyakran különböző eredetű gyulladások, vagy akár egyéni érzékenységi, illetve allergiás reakciók is állhatnak.

A hasmenés gyermekeknél

A gyermekközösségekben (óvoda, iskola) a különböző eredetű hasmenéssel járó fertőzések rendkívül gyorsan képesek terjedni. A különböző higiéniás közegből érkező gyermekek körében sok esetben fordul elő, hogy néhány fertőzéses eset akár a teljes csoport fertőződéséhez vezet, amely ráadásul a szülőkre nézve is kockázatot jelent.

Emellett a gyermekeket érintő olyan egyéb betegségek kísérő tünete is lehet a hasmenés, mint a légúti fertőzések, vagy az élelmiszerekkel szembeni érzékenység (például tejérzékenység) – ami, sajnos, egyre több gyermeket érint.

Vegyük komolyan a hasmenést!

Fontos, hogy ne vegyük félvállról a hasmenést és emiatt kiemelt szerepet kap a hasmenés okának egyértelmű beazonosítása is. A fertőzés okozta hasmenésektől, a pszichés alapú eseteken át, a krónikus bélgyulladások okozta és egyéb betegség eredetű hasmenésekig több ok is állhat a háttérben, amit ki kell deríteni.

Ha például az állapot krónikussá válik – azaz már több mint egy hónapja tart –, akkor valószínűleg egy szimpla diéta nem lesz elég.

A probiotikumok több esetben is jó szolgálatot tehetnek, hiszen segítenek a bélflóra helyreállításában, és az immunrendszer erősítésében.

Adható a probiotikum gyermekeknek?

Fontos leszögezni, hogy a probiotikum gyerekeknek is adható.

A gyermekeket érintő hasmenés okának felderítésére és a hasmenés megszüntetésére ugyanakkor még fokozottabb figyelmet kell szentelni, mert a folyadékvesztés az ő esetükben könnyebben vezethet a víz- és ionháztartás zavaraihoz, a kiszáradás tüneteihez.

Ennek oka, hogy gyermekek szervezetében a víz aránya magasabb, viszont összmennyisége alacsonyabb, mint a felnőttek szervezetében.

Enterol blog

Üdvözlünk a blogunkon, amit azért hoztunk létre, hogy minél jobban megismerd a probiotikumokat! Hogyan működnek, milyen betegség esetén ajánlott a szedésük vagy mi a különbség közöttük?

Keresés

Fel!