A bélflóráról röviden

2016. 02. 29.

A bélflóra kifejezést egyre többet halljuk, olvassuk a médiában. Leginkább reklámokban és egészségmegőrzéssel foglalkozó cikkekben, interjúkban találkozhatunk vele. De mit is takar pontosan az elnevezés? Hogyan vigyázhatunk rá, illetve milyen következményekkel jár, ha nem ügyelünk rá eléggé?


Mit nevezünk bélflórának?

Az emberi bél- és emésztőrendszerben előforduló mikroorganizmusok együttesét nevezzük bélflórának, melynek elsődleges feladata az emésztőrendszer és teljes szervezetünk védelme a káros anyagok, valamint a negatív befolyású baktériumok hatásától– ezért immunrendszerünk egyik legfontosabb védővárát alkotja.A bélflóra szerepe


A bélflóra tulajdonképpen az egész emésztőrendszerben, tápcsatornában jelen van, viszont a rendszer egyes részein más-más mikroorganizmusok találhatók. Összetételét tekintve az egészséges bélflórát 85%-ban jó, 15%-ban pedig negatív baktériumok alkotják. Elsődleges funkciója tehát egyfajta szűrés és védekezés, amely a különböző sérülések és megbetegedések megelőzésére szolgál. Nyálkahártya védő szerepe mellett serkenti az immunműködést fokozó anyagok termelését is. Ugyanakkor a tápanyagellátásban és feldolgozásban is fontos részt vállal: olyan enzimek előállításáért felelős, amelyek segítik a tápanyag lebontást, illetve elősegítik a különböző vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is. Összefoglalva egy rendkívül fontos védelmi- és ellátórendszer, amelynek fontosságáról sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni.Mikor kell kifejezetten ügyelnünk a bélflóránkra?


A bélflóra helyes működésének felborulása különféle fizikai tünetekben jelentkezhet: fáradékonyság, ingerlékenység, migrén, és hasi panaszok követhetik. A flóra felborulása általában a kórokozó baktériumok, gombák és kártevők elszaporodásával jár, amelyek megnövekedett számát redukálni szükséges az erre alkalmas mikroorganizmusok és anyagok bevetésével. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszerek egy csoportja, főként az antibiotikumok szedése a szervezet megszokott működésének felborulásához vezet, ezért ha ilyen készítményeket alkalmazunk, mindig ügyeljünk a testünk adta jelekre. Legyünk előrelátóak és az antibiotikum mellé szedjünk probiotikumot is a bélflóránk állapotának megőrzése érdekében! Érdemes vigyáznunk, mert bélflóránk védelmének elhanyagolása akut vagy akár krónikus betegségekhez (gyomorfekély, Crohn-betegség, colitis, allergia, laktóz-intolerancia) is vezethet!

Enterol blog

Üdvözlünk a blogunkon, amit azért hoztunk létre, hogy minél jobban megismerd a probiotikumokat! Hogyan működnek, milyen betegség esetén ajánlott a szedésük vagy mi a különbség közöttük?

Keresés

Fel!