Mit kell tudni a probiotikumokról?

Szervezetünkben a biológiai egyensúly megőrzésében milliárdos nagyságrendben működnek együtt különböző baktériumok. Ezen mikroorganizmusok számos, a szervezet számára előnyös folyamatban vesznek részt, például bizonyos tápanyagok hasznosításában, vitaminok termelésében és emellett az immunrendszer megfelelő működésének nélkülözhetetlen elemét képezik. Szokás ezen baktériumokat „jó” vagy „védőbaktériumoknak” is nevezni. 

A probiotikumról

A probiotikumok a definíció értelmében élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek megfelelő mennyiségben adagolva pozitív élettani hatásokat képviselnek a szervezet számára. 

Pozitív élettani hatások

A probiotikum legfontosabb feladata a bélflóra egészségének megőrzése és helyreállítása.  A megelőzésen túl gyomor és bélrendszeri fertőzés esetén alkalmazott antibiotikum- terápia mellett is alkalmazzák, amikor egyaránt létfontosságú, hogy a beteg sérült flórája regenerálódjon.

Szervezetünk egyensúlyi állapota számos ok miatt felborulhat (stressz, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak), azonban a probiotikumok szedésével hatékonyan felléphetünk a bélflórát érintő problémák ellen, így például megakadályozható vele az esetleges antibiotikum szedésével együtt járó hasmenés.

Probiotikum gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt adható.

A vásárlók ma már többfajta probiotikus készítmény közül is választhatnak, viszont nem árt, ha ezek között különbséget teszünk.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

Magyarországon a probiotikus készítmények legnagyobb része az étrend-kiegészítők vagy a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek közé tartozik és csak néhány készítmény képviseli a gyógyszer kategóriát.

Ez nem véletlen, hiszen a magyar szabályozás rendkívül szigorú minőségbiztosítási eljárásokat és feltételeket támaszt a gyógyszerekkel szemben.

Hogy miért fontos a megfelelő minőségbiztosítási feltétel?

A válasz egyszerű: a készítmények stabilitása, a bennük lévő aktív sejtek száma, valamint a tárolhatóság (szobahőmérsékleten) csak megfelelően minőségbiztosított gyártástechnológiai eljárással érhető el.

 Baktériumok és élesztőgombák

A probiotikus szereket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen típusú mikroorganizmusok vannak benne:

  • baktériumok,
  • élesztőgombák,
  • illetve ezek keveréke.

A különböző típusok nagyjából egyforma hatékonysággal alkalmazhatók például a bélflóra védelme vagy az immunrendszer támogatása esetén, viszont bizonyos szempontoknál egyértelmű az élesztőgomba-alapú készítmények előnye.

Az élesztőgombát tartalmazó probiotikus szerek kiemelkedően teljesítenek az antibiotikumos terápiák esetén, hiszen nem gyengítik egymás hatását. A két szer együtt is szedhető, és nem kell órákat várni az antibiotikum bevétele után.

Enterol

Az Enterol,  kapszula és belsőleges por formában kapható vény nélküli probiotikus gyógyszer. Hatóanyaga a  Saccharomyces boulardii, vagyis élesztőgomba segítségével fejti ki jótékony hatását.

Az Enterol anélkül szedhető együtt a bakteriális fertőzéskor alkalmazott antibiotikummal, hogy annak hatása csökkenne.

Miért érdemes élesztő alapú probiotikumot választani? A kérdésre Prof. Dr. Arató András gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus válaszol.

A kérdésre Prof. Dr. Arató András gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus válaszát megtekintheti a Házipatika.com videójában:

https://www.hazipatika.com/mediatar/media/videorendelo_eleszto_vagy_bakterium_alapu_probiotikum_melyiket_valasszuk/5971

Fel!